Buku Masak2 2012

Dairi Masak-masak 2012

MARCH
8-9 Mar - Football theme cake
23 Mar- Karamel Cake + Rainbow kek
------------------------
APRIL
3 April - Cupcakes + rainbow cake
6 April-Macarons / 100 pcs cupcakes in boxes
14 April - Chocolate cheese cakes
25-30 April- Boarding Bandung
-------------------------------
MAY
25 May -100 pcs choc oreo (kitty)
--------------------------------
JUNE
7 june - Hantaran Black + White + 25 pcs cheesetart
8 June- 50pcs Cheesetart
29 June- Rainbow kek Hantaran + Boboboi kek
30 june- 500pcs weeding doorgift cupcakes + 15+ RV in A jar
------------
JULY (RAMADHAN)
18 July- 200 pc Blueberry cheese tart
30 July - 30 bottles Red velvet in A Jar
----------------
AUG (AIDILFITRI)
5 Aug- 25 pcs Blueberry cheesetart & 25 pcs fruit tartlet.

15-26 Aug- Close due to Aidilfitri..yahooo balik kg!!!!!..Maaf byk2 :)
---------------------
SEPT
14-17 sep-Boarding Jakarta for 7yrs Aniversary !!! :)

---------------------
OCT

24 Oct- 3 RV cakes

25-28 oct - Close due to Aidil adha.... :)
----------------------------
NOV
9 Nov - Rv kek, durian crepe, tiramisu mille crepe cakes.

15-18 Nov- Boarding Phuket - Island Trips. :)
----------------------------

DEC
8 Dec- 200 pcs muffins.
14-19- Closed
20-25 Dec - Closed- Boarding Beijing ...Winter Trip... :)


JAN 2013 ( wah dh tahun baru yer!)

11 Jan- 2 set DC + 1/2 kg RV
12 Jan - 2 set DC
13-16 Jan-3 set DC
18 Jan- 2 set DC
25 Jan- Choc cheese in a jar
25-28 Jan- Cuti

FEB 2013

1-2 Feb - Choc & Cheese In A Jar
2 Feb- Upin Ipin cake
15 Feb - 3 set mini pavlova
16 Feb - Barney kek
24 Feb - 1 set mini pavlova

MAC 2013

16 Mac - 3 box cupcakes for TM
31 Mac - 2 box cheesestart

APRIL 2013

2 April - 2 x black & white russian cake
8 April- 2 box pavlova


May 2013

11 May - 1 box cheesetart
14 May - 1 rv cake & 1 choc moist cake

24- 2 June - Closed- Now Boarding : Japan (Spring)

JUNE 2013

10 June - Kek coklat

20 June- Cheese kek


JULY 2013

Closed for RAMADHAN AL MUBARAK


OGOS 2013

7-13 OGOS - Cuti Raya lerrr... he3 selamat hari raya! maaf zahir batin! kosong2 yer!!!


SEPT 2013

OCTOBER 2013

NOVEMBER 2013 - 16 Nov -24 Nov - Now Boarding : Japan..Again!!!! :)
------------------------------------------
2014


FEB
3 Box of DC & Cheese tart


MARCH
22 Mar - 2 cupcakes with theme (Cars & Baby shower)
- 1 box cheesetart
- 20 pc rainbow oreo choc

APRIL - MAY

- NY Cheesecake
-Choc Moist Cake

-200 Triffle Puding
-50 Choc Muffin
-25 Cream Puff
-25 Cheesetart

ABT bercuti--sbb nk siap kan Macaron , kek ,hantaran dan door gift utk perkahwinan adik tersayang...i hv make my promise to him...

23-24 MAY- My Brother wedding !!!!

JUNE
6-9 June 2014 - Cuti2 Malaysia .. Now Boarding : Redang islands!!!!

---------------------------------------------------

Masej Mesra :

*Setiap order yg dibuat, ABT harap pembayaran dibuat semada 50% dr total atau sepenuhnya. ABT tidak mengamalkan COD kecuali utk pelanggan tetap ABT shj.

*Stock French Macaron ABT boleh di order sekurang-kurang 2 minggu sebelum.ABT ingin mengekalkan konsep fresh baked.Tidak menjual dan menyimpan French Macaron lebih dari 2 minggu.

Terima kasih dan Harap maklum.

Friday 28 October 2011

1st Order kek Karamel !


ABT yer 1st order utk kek karamel.. tak sangka ada yg sudi nk order kek ni....terima kasih byk2 utk Zury sbb tak putus order kek2 dr akak...Zury inbox dlm fb ckp dia ada soklan...(suspen ABT memula..) ruper dia ckp soklan yer bole tak buat kek karamel utk dia sabtu ini....ABT terus terang pd Zury yg ABT br 1st time buat utk sesaja cuba lps tgk byk lak baker buat dlm FB dua tiga menjak ni...he3...tp zury ckp dia teruja tgk kek yg ABT tunjuk kt FB....alahai...kesian lak...sbb tak mau hampakan org yang sebaik Zury ini....(puji sikit..he3) ABT terima order kek ini utk buat kali  pertama yer...Harap2 Zury suker kek tu...Amin.

So Abt ada nmpk laa amai yg dok skodeng kek ni ikut dr trafic info..he3..berguna benda ni..leh tau sape dtg tgk blog kita...ada yg jauh...sampai US....hik3..terima kasih sudi singgah...so...since resepi ni ABT ambik dr blogger azlita masam manis...so ABT share utk korang yer...


Kek Karamel 


Gula Hangus 
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc. 
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair 
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air 
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque  
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja. Guna teknik steam bath.

Insyallah jika ikut resepi ni...mesti leh buat..ABT 1st time buat trus jadik...alhamdulilah.

Selamat Mencuba!