Setengah org sgt fanatik dgn makanan, sehingga puji melambung2. ada juga bunyi2 meletup2 kuar dr mulut yang kalo buat kuih pergi kelas lagik sedap???...uiskk tak semestinya...sumer tgn pada air tangan masing2 dan jugak rezki Allah nk beri...Kita manusia hanya berusaha dgn minat yg kita ada.
secara logik kita membesar dgn air tangan mak kita. kalo balik kg sure masakan ibu yg paling sedap...tp adakah mak kita tu pegang diploma profesional dlm bidang masakan, atau nenek moyang kita pergi merata belajar atau pergi kelas?? jawapan ABT TIDAK sbb ABT tau mak saya bukan dr keluarga yg berada, dia belajar dr nenek dia , kongsi resepi dgn kawan2 bila ikut arwah ayah merantau semasa berkerja sbgi polis, yg pelik resepi walaupun sama tp hasil tak mgkn samakan...mak ABT dia tak pandai buat kuih2 moden apatah lagi kek2 ni....tp bila time hr raya...rendang ayam dia dan karipap kentang dia kt SURAU TAMAN SIALANG TANGKAK akan jadi tumpuan jemaah yg abis solat hr raya...malah ada yg dh siap2 bwk bekas nk bawak balik sambil ckp: ' Eh mana Mak Nah yer rendang ek??? dh abis ke?" nk tergelak pon ada...betapa hebat yer air tangan seorang ibu yg ABT sayang dan hormati...
.ABT pun masih peringkat belajar, byk lg kekurangan..ada masa ABT study...dgn teknologi skrang tak susah nk cari resepi kan...yg penting kita kreatif..selebihnya kita berserah pada Allah.
Mana yg tak tau apa2 resepi atau takde pengalaman buat kek atau kuih muih ni..ABT sgt saran kan ouls pergi kelas mana2 kelas masakan. insyallah sure berjaya.
Nota kaki: Fikir sesaat lebih baik dr ibadah setahun. (Hadis Nabi)
Mana yg tak tau apa2 resepi atau takde pengalaman buat kek atau kuih muih ni..ABT sgt saran kan ouls pergi kelas mana2 kelas masakan. insyallah sure berjaya.
Nota kaki: Fikir sesaat lebih baik dr ibadah setahun. (Hadis Nabi)